تجربه‌ی من از سرویس اینترنت تجاری زیتل

به‌روزرسانی تیر ۱۳۹۹ خورشیدی: من از خرداد ماه دیگه با مجموعه‌ای که در اون مشترک زیتل بودیم کار نمی‌کنم. هر چند تا آخرین روز من هم‌چنان از کیفیت زیتل راضی بودم و سرویسی مشابه چیزی که در همین متن تشریح شده دریافت کردم. اما با توجه به این‌که هنوز گاهی از دوستانی که از موتور‌های جست‌وجو به این مطلب رسیدن و قصد تهیه سرویس دارن ایمیل سوال راجع‌به کیفیت دریافت می‌کنم باید بگم من در حال حاضر در جریان کیفیت سرویس نیستم. اخیرا توی توئیتر شکایت افرادی که سرویس خانه‌گی رو داشتن زیاد بوده که البته به نظر می‌رسه مربوط به مناطق خاص هست چون بعضی‌ها هم‌چنان راضی هستند. خلاصه این‌که اگر تصمیم به تهیه سرویس خصوصا خونه‌گی زیتل رو دارین قبلش از کسی که تو منطقه شما همین سرویس رو داره بازخورد بگیرن.
به‌روزرسانی اسفند ۱۴۰۱: لطفن قبل از این که فحش‌های خودتون رو به خاطر کیفیت پایین زی‌تل کامنت کنید نگاهی به تاریخ نشر این مطلب و به روزرسانی تیر ۱۳۹۹ داشته باشید. تقریبن همه مشترکین زی‌تل که من اخیرن دیدم از کیفیت سرویس ناراضی هستند. پس عاقلانه‌تر این که این مطلب رو به هیچ‌ وجه مبنای تصمیم خودتون برای خرید یا عدم خرید سرویس قرار ندید.

اگر شما هم یک کاربر جدی اینترنت باشید و به واسطه شغل‌تون یا علاقه شخصی نیاز به یک ارتباط با کیفیت داشته باشین احتمالن تا الان اسم «زیتل» رو شنیدین. آشنا شدن با سرویس اینترنت زیتل برای من از بچه‌های توئیتر شروع شد و خوب بعد از این که جادی در این پست وبلاگش تجربه خودش رو از زیتل منتشر کرد تصمیم من برای مهاجرت به زیتل جدی‌تر شد. آن‌چه می‌خوانید تجربه من از دو ماه استفاده سرویس تجاری (نه سرویس خانه‌گی) زیتل هست که برای شبکه محل کارم تهیه کردم. لازمه یادآوری کنم که این پست نه یک تبلیغ بل‌که صرفن یک اشتراک تجربه هست.

انتخاب شرکت خدمات‌دهنده

مجموعه‌ای که من توش کار می‌کنم قبل از این از چند تا اتصال مختلف اینترنت روی بستر رادیو وایرلس و ADSL و … استفاده می‌کرد که این اواخر به خاطر نویز بسیار بالایی که در مرکز شهر توی باند ۵ هست و فاصله زیادمون از پاپ سایت ISP مجبور شدیم بی‌خیال ارتباط PTP بشیم چرا که توی مقاطعی عملن سرعتش به ۱ مگابیت هم نمی‌رسید! از طرفی یک وب سرور هم توی مجموعه داریم که نیاز داشتیم برای سرویس‌دهی یک آپلود پایدار داشته باشیم رو سرویسمون!
این که چرا سایر گزینه‌ها کنار رفتن و به انتخاب TD-LTE رسیدیم فاکتورهای زیادی داره که وابسته به شرایطی مثل زیرساخت و هزینه بود که مختص مجموعه ما بود و احتمالن خیلی به کار شما نمیاد اما وقتی گزینه TD مطرح شد دو تا تجربه از دوستانمون داشتیم؛ شرکت‌هایی که سرویس مشابه رو از ایرانسل گرفته بودن و صد درصد معتقد بودن نمی‌شه به عنوان سرویس سازمانی نگاه کرد به TD و در مقابل کسانی که با اطمینان از کیفیت خوب سرویس TD زیتل صحبت می‌کردن.

علاوه بر این دوتا شرکت‌ دیگه‌ ارائه دهنده TD مثل آسیاتک هم بودن اما با پرس و جو متوجه شدیم شرکتای ثالثی مثل آسیاتک عملن روی همون بستر ایرانسل، اما با نام تجاری و پشتیبانی خودشون خدمت رو ارائه می‌دن و نمی‌شه انتظار کیفیتی متفاوت از ایرانسل داشت.

اصلاح: در رابطه با آسیاتک دوستی تذکر داد که آسیاتک صرفا از BTS ایرانسل استفاده می‌کنه و تامین اینترنت برعهده خودش هست. لازم بود این بخش رو اصلاح کنم. اما هم‌چنان دو نکته قابل ذکر هست که اولن آسیاتک مودم Out door ارائه نمی‌ده (حداقل در حال حاضر توی فروش‌گاه آنلاینش مودم بیرونی برای فروش نیست) و بخش زیادی از تفاوت کیفیت زیتل طبق ادعای خودشون استفاده از مودم بیرونی هست و نکته دوم این که کف سرعت تضمین شده آسیاتک ۱ مگابیت بر ثانیه و سقف ۴۰ مگابیت بر ثانیه هست.

ایرانسل از همون اول به خاطر تجربه بد هم‌کاران از دایره تصمیم خارج شد و بعد از تماس با فروش زیتل فهمیدم خرید و تجربه زیتل دردسر یا هزینه خاصی برای ما نداره و ارزش امتحان کردن رو داره. اما چرا؟

خرید، راه‌اندازی و نصب

خرید

فرآیند خرید سرویس بسیار بسیار سرراست و بدون دنگ و فنگ بود، مطمئن نیستم اون موقع امکان خرید سرویس‌های تجاری از طریق سایتشون هم وجود داشت یا خیر اما من چون چنتا سوال هم داشتم با واحد فروششون تماس گرفتم. اپراتور کاملن مسلط و فنی و همه چیز خیلی شفاف و ساده بود.

فاکتورهایی که برای ما مهم بود امکان تهیه IP Public بود که یه دونه پیش‌فرض روی سرویس‌ها تجاری هست و رنج 8 تایی هم بدون دردسر اضافه‌ای قابل سفارش هست. اما خوب به نظر میومد برای بیش‌ترش لازم بود توضیح بدی چرا این تعداد IP نیاز داری که در عمل هم بعیده کسی برای این سرعت بیش از 8 تا سفارش بده اما به هر حال غیر ممکن نیست.

مسئله دیگه سرعت بود که برای دانلود 5 تا 50 مگابیت برثانیه بود و آپلود فکر کنم 2 تا 8 مگابیت بر ثانیه که سرعت‌های کف یعنی 5 دانلود و 2 آپلود تضمین می‌شد. و ترافیک به معنای واقعی کلمه نامحدود هست نه نامحدودی که سایر ISP ها از خودشون اختراع کردن!

اولین مشکل همین اختلاف فاحش حداقل تضمین شده و حداکثر قابل ارائه بود که متاسفانه انقدری زیاد هست که به صورت جدی باعث شک من شد. از طرفی سرعت آپلود 8 مگابیت‌ در بهترین حالت هم آن‌چنان وسوسه انگیز نبود که اگه قرار بود به حداقل تضمین شده یعنی 2 مگابیت بر ثانیه برسه عملن می‌شد ADSL!

اما در نهایت تصمیم خرید آسون بود چرا که زیتل جدای از چک کردن پوشش توی نقشه، به صورت حضوری تو محل نصب هم امکان‌سنجی می‌کرد و در صورت تایید و استقرار سرویس هم شما می‌تونستی بعد یک ماه سرویس رو کنسل کنی و خوب عملن فقط باید هزینه همون یک ماه رو می‌دادی و بعد از اون ودیعه مودم که اون موقع (آبان ماه نود و هشت) 200 تومن بود هم بر می‌گشت و خوب مهم‌تر از همه هزینه کابل کشی هم با زیتل بود و رایگان.

نصب و راه‌اندازی

هر چند که نمی‌شه گفت ماهانه ۵۵۰ هزار تومن (با احتساب مالیات) قیمت کمی هست اما برای یک سرویس با سرعت و کیفیت بالا و واقعن نامحدود خیلی هم پرت نبود پس توی همون تماس اول سرویس رو سفارش دادم. اپراتور اطلاعات حقوقی شرکت و آدرس رو گرفت. چند ساعت بعدش برای زمان مراجعه تکنسین برای امکان‌سنجی و نصب سرویس تماس گرفتن و بعد از فیکس کردن زمان پیامک توی تصویر اومد.

پیامک هماهنگی نصب زیتل
پیامک هماهنگی نصب زیتل

روز نصب سرویس کارشناس با حدود یک ساعت تاخیر نسبت به چیزی که هماهنگ شده بود اومد که البته با توجه به این که اون روز برف شدیدی میومد و دقیقن روز اعتراض مردم به گرونی بنزین توی آبان‌ماه بود و ترافیک شدید نمی‌شد بگی بدقولیه.

نصاب بسیار مودب و البته مجهز اومد و با این که برف شدیدی میومد بیش از یک ساعت همه جای پشت‌بوم رو برای دریافت به‌ترین سیگنال بررسی کرد، تا جایی که دیگه من خسته شده بودم و البته بعدن مشخص شد بخشی از تلورانس سرعت مربوط بود به اختلال اینترنت توی اون روزهای اعتراضات بوده.

به هر حال جای نصب فیکس شد. با توجه به این که سرور روم ما تا پشت بوم حدود ۴۰ متر فاصله داشت حدس می‌زدم در به‌ترین حالت تکنسین با غر زدن اون مقدار کابل رو بکشه اما خوب ایشون نه تنها کل مسیر رو کشید بل‌که وقتی ازش خاستم چند متری اضافه کنه که دستم برای جابه‌جایی احتمالی در آینده باز باشه با روی خوش قبول کرد. علاوه بر این دقت اپراتور برای عبور مسیر کابل نشون می‌داد پروتکل مشخصی برای این کار دارن که نسبت به رعایتش حساس بود.

مدارکی هم که توی پیامک خاسته بودن آماده کنم رو با موبایلش عکس گرفت و توی سامانه داخلی که برای نصاب بود بارگذاری کرد. باز هم سر راست و بی دردسر. در نهایت هم هزینه ماه اول به علاوه ودیعه رو هم با POS شرکت که همراه تکنسین نصب بود پرداخت کردیم.

نقطه ضعف فرآیند نصب به نظرم این بود که لازم بود یه متن که راجع به حقوق سرویس و شرایط و… خیلی دقیق توضیح داده به علاوه یوزر و پسورد دسترسی به کنسول مدیریتی مودم در انتها به مشتری تحویل بشه. هر چند که همه اینا با تماس با شرکت قابل دسترسی هست اما برای یک سرویس سازمانی به نظرم یه مستند کتبی هم لازم هست.

تجربه کیفیت، کاربری و پشتیبانی

پشتیبانی

در رابطه با پشتیبانی قطعن یکی از به‌ترین خدمات رو می‌گیرین چرا که به وضوح کسی که اون طرف تلفن نشسته کاملن با مفاهیم شبکه آشناس و در عین حال در رابطه با مشکلات احتمالی بسیار صادق هستند که در ادامه می‌گم چرا!

نمی‌دونم سرویس سازمانی نسبت به شخصی اولویتی برای پاسخ‌گویی داره یا نه اما من تقریبن هر بار بدون معطلی موفق شدم با یه کارشناس واقعن فنی صحبت کنم. در نهایت هم بدون پاس‌کاری اضافه یا هلد کردن تماس همون کارشناس جوابم رو داده.

علاوه بر این اطلاع‌رسانی‌های پیامکی و ایمیلی هم کاملن در حد و اندازه یک سرویس سازمانی و بسیار دقیق هست. بدون اسپم‌های عمومن تبلیغاتی که تو سایر ISP‌ها معمول هست.

پنل مدیریت سرویس هم در نهایت ساده‌گی و کارآمدی طراحی شده و مسائلی مثل تمدید و صدور فاکتور رسمی و… که می‌تونه برای مشتری تجاری مهم باشه کامل و بدون نقص هست.

تجربه کیفیت و کاربری

اولین درگیری من با مودم بود! تکنسین جوری توضیح داد که انگار دسترسی به کنسول مدیریتی وجود نداره که بسیار عجیب و غیرقابل باور بود اما خوب بعد از تماس با پشتیبانی یوزر و پسورد دسترسی به کنسول مدیریتی مودم رو دادن.

متاسفانه قسمت Port Maping که احتمالن پرکاربردترین قسمت مورد استفاده یه کاربر تجاری هست خیلی خوش‌دست نیست. منظورم اینه که امکان تعریف رنج و تعریف هم‌زمان UDP و TCP یا مثلن مانیتور ریل‌تایم ترافیک و پکت‌های عبوری یک قانون وجود نداره. اما خوب در مجموع طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری کنسول مدیریتی مودم کاملن قابل قبول هست.

مشکل جدی باگ‌های ریز و غیرمهم اما اعصاب خورد کن مودم هست! مثلن شما DHCP رو غیر فعال می‌کنی اما عملن غیر فعال نمی‌شه و سرویسش استارت هست که خوب به لحاظ امنیتی هم خیلی جالب نیست و من رو مجبور کرد یک Vlan جدا تعریف کنم که مودم سر خود تو شبکه IP نده به کلاینت‌ها. اما خوب ممکنه توی فریمور جدید این مشکل حل شده باشه.

به نظر میاد برای DMZ هم این شرایط هست و اگر فعالش کنید مشکلی نداره اما اگر بخواهید غیرفعالش کنید لازمه مودم رو ریست فکتوری کنید! 😐

این مشکل DHCP و DMZ خیلی صادقانه توسط بچه‌های پشتیبانی زیتل تایید شد که واقعن ارزشمند بود.

راجع به DMZ یه نکته جانبی هم وجود داشت. بعد از این که من فعالش کردم سریع از پشتیبانی تماس گرفتن که برای چی فعالش کردین و از Port Maping استفاده نکردین و… که مشخص شد زیتل برای موارد پشتیبانی نیاز داره که خودشون به کنسول مدیریت دسترسی داشته باشن که خوب وقتی DMZ رو فعال کرده باشین عملن غیر ممکن می‌شه. البته هیچ اجباری برای این قضیه وجود نداشت.

اما این قضیه چرا مهم بود؟ نفس دست‌رسی پشتیبانی به کنسول مدیریت در صورت اطلاع خیلی ترس‌ناک نیست اما به لحاظ رعایت حریم خصوصی و حفظ امنیت کاربر قطعن لازم بود زیتل همون ابتدا به مسئله دسترسی به مودم‌ اشاره کنه. این سهل‌انگاری زیتل یه امتیاز منفی بزرگ تو زمینه رعایت حریم خصوصی بود که امیدوارم در آینده رفعش کنن.

بعد از تموم شدن تنظیمات مودم نکته‌ای که باقی می‌موند بحث کیفیت اتصال بود. اول از همه باید بگم سرویس شما واقعن نامحدود هست و مزخرفاتی مثل کاربری منصفانه و کاهش سرعت سرویس از یه جایی به بعد و… که سایر ISP ها اختراع کردن وجود نداره و عملن زیتل تو این زمینه بی رقیبه.

اما در رابطه با سرعت که جدی‌ترین نگرانی من بود. سرعت دانلود (از داخل و خارج) در اکثر مواقع همون حوالی 35 تا 45 مگابیت در ثانیه هست و من توی مقاطع خیلی کوتاهی (عمدتن حوالی ظهر) به 16 مگابیت هم رسید اما من هیچ وقت سرعت کم‌تر از این رو حتا برای مدت کوتاه روی سرویس ندیدم. البته من مانیتور دائم روی سرویس نذاشتم و این تجربه برای همون زمان‌های استفاده هست که اکثرن توی ساعات اداری بود. از طرفی سرعت 50 مگابیت بر ثانیه که سقف سرویس هست دست نیافتنی نیست و زیاد پیش میاد شما به نهایت سرعت دست پیدا کنید.

اما نقطه غم‌ناک ماجرا سرعت آپلود هست. هر چند که بسیار پیش میاد که بتونم با ماکس سرعت دانلود کنم و در عین حال طبق گفته پشتیبانی هم پارامتر‌های کیفیت اتصال عالی هست اما خوب متاسفانه هیچ وقت نتوستم به سرعت آپلودی بیش‌تر از 4 مگابیت بر ثانیه دست پیدا کنم که اون هم همیشه‌گی نیست و می‌شه گفت عملن سرعت 3 مگابیت چیزی هست که می‌شه روش حساب باز کنید. و خوب این بر خلاف سقف 8 مگابیتی هست که زیتل ازش صحبت کرده و ما هیچ وقت موفق به تاچ کردن عددای حتا نزدیکش هم نشدیم.

دقت کنید من راجع به ماهیت اشتراکی سرویس آگاه هستم اما مسئله اینه که من توی این دو ماه هیچ ساعتی از شبانه روز حتی عددای نزدیک به هشت رو ندیدم و این یعنی یکی ایرادی هست 🙂

و اما یه نمونه از تست سرعتی که من از سرویس گرفتم رو این پایین می‌تونید ببینید.

تست سرعت زیتل
تست سرعت زیتل

در رابطه با پینگ تایم هم خیلی به کار من نمیاد و دنبالش نبودم اما موقع نوشن مطلب این رو از 8.8.8.8 گرفتم شاید به کار شما بیاد. برای سرورای داخل هم که توی همون تست سرعت معلومه و حدود 30 هست.

تست پینگ 8.8.8.8 زیتل
تست پینگ 8.8.8.8

در نهایت اگه تو یه جمله بخام بگم؛ زیتل منهای سرعت آپلود که چنگی به دل نمی‌زنه به معنای واقعی کلمه می‌تونه نقش یک سرویس سازمانی قابل اتکا رو برای شرکت‌های کوچک بازی کنه و از هر لحاظ شما رو راضی نگه داره.

و حرفه‌ای بودن زیتل توی این مدت به حدی ملموس بوده که یقینن انتخاب اولم برای تهیه پهنای باند اختصاصی هم در آینده به شرط قیمت مناسب زیتل خاهد بود.

5 دیدگاه در “تجربه‌ی من از سرویس اینترنت تجاری زیتل”

  1. اولا دیدگاه جادی و یا بیان این تجربه بنظر من چیزی بیش از یک تبلیغ تجاری برای زیتل نیست
    دوما آسیاتک با آی پی و اینترنت خودش روی بستر bts ایرانسل سرویس میده و نتیجه گیری شما راجع به آسیاتک کمی عجولانه بوده است

    1. راجع به «تبلیغ تجاری» نبودن توضیح خاصی نمی‌تونم بدم جز این که صادقانه بگم نیست 🙂

      اما در رابطه با «آسیاتک» من در جریان جزئیات زیرساخت نبودم و با توجه به نظر شما توی متن این مسئله رو اضافه می‌کنم. ضمن معذرت‌خاهی، بابت تذکرتون ممنونم.

  2. دوتا سوال ؛ از زمانی که درخواست رو ثبت کردید تا زمانی که کارشناس اومد ؛ چقدر طول کشید؟
    ( چند روز)
    زیتل توی سایتش گفته که پس از رضایت مشتری ؛ هزینه رو از مشتری میگیره ؛ در مورد این موضوع بیشتر توضیح بدید ؛ یعنی وقتی کارشناس اومد برای تعیین محل نصب ؛ به شما گفت که سرعت حداکثر دانلود و آپلود شما نسبت به آنتن دهی چقدر هست ؟ یا اینکه بدون اینکه چیزی بگه خود کارشناس محل نصب رو تایید کرد و به شما هم چیزی در مورد حداکثر سرعت نگفت.

    1. ۱. دقیق یادم نیست ولی فکر می‌کنم یک یا دو روز کاری | این مدت رو بهتره با تماس با اپراتور فروششون مطمئن بشی چون قطعن فاکتور تاثیرگذار میزان شلوغی سرشون هست.
      ۲. فرایند نصب این‌جوری هست که کارشناس اول آنتن رو طوری که به‌ترین پارامترها رو داشته باشه جانمایی می‌کنه و بعد با speedtest.net یه تست سرعت می‌گیره. و خوب در واقع اون‌قدری روی پشت بوم چرخید که سرعت دانلود بشه پنجاه مگابیت و پارامترهای کیفی هم وضع خوبی داشته باشن و بعد از این که اوکی رو گرفت روی سرعت کارای بعدی نصب مثل پایه و کابل کشی و .. رو انجام داد و مرحله آخر هم پول رو با posگرفت. خلاصه این که وقتی جا رو فیکس کرد قبلش به خودم پارامترها و تست سرعت رو نشون داد و تایید گرفت.

  3. اولا باید بگم از زمان تماس تا نصب یک سال و نیم طول کشید!! بله اشتباه ننوشتم و یک سال و نیم طول کشید با ۱۰۰ دفعه تماس گرفتن. کارشناسی که آمد بسیار بی‌ادب بود. خیلی بد برخورد کرد. پول را گرفت و سرویس ناقص نحویل داد. در نهایت هم سرعتش افتضاح‌. حتی فضای ۴۰ متر برای یک کاربر خانگی را پوشش نمیده!! کارشناسش میگه باید تقویت سیگنال بزنید! تا حالا شنیده بودید در ۴۰ متر یک تقویت سیگنال بخواهید؟!! در ۱۰۰ متر حداقل ۳ تا دستگاه تقویت سیگنال میخواد! سرعت داغون…
    همون دقایق اول درخواست جمع‌آوری سرویس دادم اما اعتنا نمیکنند و چاره‌ای جز شکایت نیست. ۱۲ ساعت در یک روز اسیرمون کردن و همه داغون شدیم. بازم بگم؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.